lördag 30 juni 2012

Kungsgatan 32

Den ståtliga Kungsgatan har brett ut sina vingar över Rörsjöstadens attraktiva mark sedan 1876. Strax därefter fick den sitt kungliga namn & utbyggdes i etapper fram till 1907. För att reducera trafiken i området delades gatan upp i mindre smågator, som idag sträcker sig mellan Amiralsgatan & Östra förstadsgatan. Förutom Rörsjöparkens väl besökta promenadstråk som myllrar av liv & rörelse uppenbaras även en av Malmös mest fascinerande byggnader, den oemotståndligt vackra Paulikyrkan. Att bo granne med denna ålderstigna pjäs full av prakt & skönhet får mig att associera till Rom, staden vars historiska monument överträffar det mesta. Området kan även briljera med ett superbt läge som förverkligar drömmen om att hålla naturen i ena handen & citypulsen i den andra. Avståndet är marginellt, om inte närmast obefintligt. Människorna som figurerar längs Kungsgatans trivsamma sfär är en salig blandning av olika livsstilar & livsfaser. Här florerar såväl gamla som unga, familjer som singlar eller studenter som arbetande. Helt enkelt en plats för den som behagar ett förmånligt läge med gott om privilegium.


Den enorma Paulikyrkan skuggar näst intill min åsyn av Kungsgatans nummer 32 som för stunden är min destination. Innan jag tog steget genom porten slängde jag ett avundsvärt öga mot balkongen som vetter mot den kungliga byggnaden rakt bakom mig. Jag kunde obehindrat föreställa mig vilken uppvisning kyrkan ger sina grannar under såväl dag som kväll. Förmodligen ren magi! Förväntningarna inför mitt första möte med våningen på plan 4 hade uppenbarligen inte reducerats efter detta faktum.
Samma stund som dörren öppnas möter blicken två stora rum i fil med stämning av sekelskifte väl bevarad. De båda rummen breder ut sig på både längd & bredd, liksom den voluminösa kyrkan utanför fönstret. Så stor & så nära, nästan som att sträcka ut handen & röra vid det jag ser. Överdåd i synintryck är milt uttryckt. Jag tar mig vidare in i den centrala & vidlyftiga matsalen som omges av två luftiga rum i fil på vars ett håll. Öppenheten i planlösningen ger antydan om att våningen inretts med försiktighet så att ljusets fria vågor kan svepa fritt över ytorna, och inte minst för ett avspänt umgänge med nära & kära. Det dekorativa valvet i hemmets centrum sammansvetsar sällskapsdelen med fin finess samtidigt som det bildar ett lyxigt konstverk att vila ögonen på. I nästa blick når balkongen på perfekta läget min uppmärksamhet. Jag kunde omöjligt låta bli att avbilda en drömmande stund på balkongen. Tystnad, stillhet & stjärnklara nätter omsluter kroppen där på första parkett, som en välsignelse för själen.
Bortsett från de imponerande sällskapsytorna & de ursprungliga detaljerna uppvisar boningen goda möjligheter till förvaring & kontorslösningar i avskildhet. Tillsammans med köket skapar dessa ytor en hemtrevlig samverkan med resten av kvadratmetrarna. Den resliga takhöjden tillsammans med de vackra valvens runda former kontrasterar behagligt mot den moderna inredningen. En sammansättning som skapar flödande ljus & frikostig rymd på bästa vis. Mina detaljådror imponeras även av ägarens sätt att varsamt jonglera med inredningens färger. Med fingertoppskänsla formar de väl valda accentfärgerna en sann symbios med vitaste vitt.
Möt adressen på ett fritt & skyddat läge där historia, stämning & karaktär finns bevarat i varenda liten vrå. Din egna upplevelse är det enda som återstår för att helt & fullt förnimma & insupa alla intryck, som den tidigare ägaren gjorde då han tog detta guldkorn i besittning.


Text & bild: Malin Stoltz
Mer information & formell objektsbeskrivning finner ni på Våningen & Villans hemsida HÄR
Konceptet bakom Selected City Homes finns att läsa HÄR

fredag 29 juni 2012

A nice fact

Vardagsbatteriet lyser rött i motsats till helgens oanvända timmar. Säger farväl till vardagsbestyren & alarmerande väckarklockor. Flyttar fokus mot helgen & laddar kylskåpet med godaste gott inför morgondagens middag. Som en skänk från ovan lyckades solen skrämma bort det ihärdiga regnet precis lagom till helgens start. Excellent! Trevlig helg kära läsare!
Bild: Pinterest

torsdag 28 juni 2012

Best of the day

Veckans schema går inte riktigt hand i hand med faktumet av att dygnet endast har 24 timmar. Trots god planering har mina vakna timmar börjat äta på nattens ljuva sömn. Mitt primära jobb kombinerat med bloggen, Selected City homes, övriga projekt, (helst lite fritid) & ett stundande bröllop ger förmodligen kalendern magsår. Det positiva i sammanhanget är dock bekräftelsen av att tempo föder ny energi & alstrar effektivitet, i alla fall för mig. Så länge man återgår till sin ordinarie hastighet efter slutspurten & ger återhämtningen vatten på sin kvarn. Sommarens ljuva semester väntar inte många veckor bort. Och nog känns väl semesterns avstamp som bäst när man verkligen förtjänar lite ledighet! Tar i skrivande stund en fikapaus i skapandet av månadens Selected City Home & ler stort åt dagens bästa, rosor från min blivande & ett fläckfritt täcke på himmeln! Life is wonderful!

tisdag 26 juni 2012

Paris by night

Avrundar min lilla Paris dokumentation med två heta tips på restauranger som vi besökte. Tips nummer ett står restaurangen på Hotel Costes för, som med sin storslagna innergård & utomordentliga stämning får stället att ständigt vara fullsatt. Känslan av att befinna sig i en högt ansedd världsstad gick inte att undgå innanför dessa väggar. Ett ställe som med sin fingertoppskänsla kammat hem storvinsten i besökarnas hjärtan. Tips nummer två pekar på La Villa, pianobaren vars inredning andas perfektion, stil & design i gammal anrik miljö. Vi dubbelgillar båda ställena & tackar Linus vän, Jens, för dessa imponerande tips. Jens som bott i staden under 10 års tid har bevisligen orienterat sig fram till favoriterna, något som vi tacksamt tog del av under denna helg.
Bild 1, 2: Hotel Costes, Bild 3, 4, 5: M-Stoltz, Bild 6: La Villa

måndag 25 juni 2012

Paris dans mon coeur

Tillbaka på svensk mark med ett älskvärt Paris placerat långt in i hjärteroten. Besökte staden för tredje gången & kan lova att Paris blommar ut mer & mer för varje besök. Ju mer familjär man blir med staden desto mer självklar blir dess gästvänliga vårdnad. En världsstad som onekligen vet hur man underhåller sina gäster & får dem att vilja återvända gång på gång. Med sin orginella stil & höga klass imponerar världsnästet på såväl långväga som kortväga besökare. Trots att staden ständigt pulserar av en omfattande folkmängd, en sprudlande entusiasm & ett obegränsat utbud av livets goda finns utrymmet för lugn & avkoppling alltid nära. När benen viker sig efter ett antal minimaraton runt butiker & sevärdheter finns där gott om inbjudande kaféer som låter dig omhändertas av dess franska perfektion. Jag är än en gång förtrollad av denna fascinerande prick på kartan, som ideligen överraskar med nya oupptäckta vinklar fyllda av passion & felfrihet. 
Foton: M-Stoltz

fredag 22 juni 2012

Bonjour Paris!

Detta år byter vi ut sill, nubbe & midsommarstång mot stämningsfulla brasserier, breda boulevarder, imponerande gatukonst & franska specialitéer. För vilket resmål passar bättre så här i stundande bröllopstider om inte romantikens huvudstad, Paris! Slänger ett glädjefyllt öga på förra årets midsommarfirande & önskar er alla en riktigt festlig afton med obegränsad sommarkärlek!
Foto: M-Stoltz

onsdag 20 juni 2012

Taste of summer

Så här i stundande midsommartider är det många hjärnkontor som klurar på passande maträtter. Vill man gå utanför boxen & spetsa till den traditionella midsommartallriken med finess bör du rikta blicken mot winendines eminenta matblogg. Nedan följer en liten bildkavalkad av aptitretande rätter som passar galant på midsommarbordet. En närmare titt på recepten bakom bilderna finner ni HÄR.

Bilder: Winendine

tisdag 19 juni 2012

Tasteful

Är strupen sugen på något svalkande efter en intensiv arbetsdag? Fläderblomsdryck med lime & krossad is är receptet! Nalkas det festligheter är en skvätt Gin i flädersaften att rekommendera. En prima sommardrink som garanterat kommer uppskattas!
Foton: M-Stoltz

måndag 18 juni 2012

Krankajen 22

I lördags insöp vid helgens ljuva välsmak på restaurang Krankajen 22 i havsnära Dockan. Stället som med sin trivsamma hamnatmosfär serverar en rad ljuva rätter, från tapas till vällagad thaimat. Efter x antal besök pekar mina favoriter fortfarande på deras heta Gampas i vitlök & deras oemotståndliga pommes. Att pommes kunde vara något alldeles extra trodde jag inte innan jag provat dessa! Även deras olika varianter av hamburgertallrik är en klar favorit. Kanske t.om. Malmös godaste enligt mig. Mer om den kittlande menyn finner ni HÄR.
Foton: M-Stoltz

söndag 17 juni 2012

Dress to success

I veckan som gick gav jag sommargarderoben ett granskande öga. En rensning som resulterade i en ny blus. Att shoppa loss i sin egen garderob är alltså fullt möjligt. Blusen på bilden köpte jag som en klänning förra året men har tyvärr inte varit särskilt begeistrad över dess längd, vilket jag däremot varit för mönstret & färgkombinationen. Tog därför med mig blusen till sömmerskan & bad henne göra om klänningen till blus. Ett par dagar senare var garderoben uppdaterad med ett nytt & användbart plagg som blev över all förväntan bra. Det får bli dagens tips!

lördag 16 juni 2012

Tapenade

Gå på upptäcktsfärd i ditt eget förråd & leta fram en gammal stenskiva eller överbliven klinkerplatta. Den perfekta detaljen om man önskar bjuda på olivprovning med medelhavet som inspiration. Spetsa till helheten ännu lite mer med en hemmalagad tapenade full av smakrikedom. 
Tapenade
400 g urkärnade oliver, svarta eller gröna, eller blandat
2 msk sardellfiléer eller 1 msk kapris
2 st vitlöksklyftor
0.5 dl olivolja
Mixa alla ingredienser i en mixer, men inte för mycket.
Den får gärna vara lite “bitig”.
Låt gärna stå och dra någon timme innan servering.

Bilder & recept: Anna L-B, Ikea - Livet Hemma redaktionen 

fredag 15 juni 2012

Blooming flowers

Här om dagen fick jag mig en liten reminder av ett par goa vänner som undrade vart bilderna på balkongblommorna tog vägen. Det hade jag ju lovat visa i ett tidigare inlägg. Bra där tjejer, och bättre sent än aldrig svarar jag! Det tog bara lite längre tid än väntat & förklaringen är enkel. Efter att blommorna intagit  blomsterlådorna landade ett ihållande lågtryck över Skåne. Ett faktum som fick blommorna att se allt utom glada ut. Inspirerande? Nej, inte direkt. Tack och lov så har solen återupplivats & blommorna lika så. Som ni ser så krävs det inte så många bilder då kvadratmetrarna  där ute är ganska så få, men ack så underbara ändå! På andra sidan dörren döljer sig vår välanvända Weber grill. Mycket möjligt att även grillen får en stund i rampljuset inom kort, vem vet!
Foton: M-Stoltz

torsdag 14 juni 2012

Gazpacho

Om timmen är sen & kylskåpets innehåll känns oinspirerande kommer här ett middagstips. Iskall Gazpacho med krutonger, räkor, squash eller något annat som tilltalar smaklökarna. Spetsa gärna till helheten med en klick creme fraiche på toppen. Fräscht, gott & mer mättande än man kan tro! Hinner man inte blanda det här enkla receptet är Keldas färdiglagade Gazpacho att rekommendera. 
Bon appetit!
Bilder: M-Stoltz

onsdag 13 juni 2012

Dagens detalj

Dagens detalj fann jag i krimskrams butiken Tiger. Sötare detalj får man väl ändå leta efter! När jag visade upp mitt fynd för en av kollegorna fick jag frågan om spegeln var gjord för dockhus. Det skulle man kanske kunna tro, men för mig är den som gjord för hörnan i dressingroomet! Och äntligen får den guldiga spegeln på väggen en detalj att flirta med! Kostnad? 40 fyndiga kronor!
Foton: M-Stoltz